De schaal van het

MODernisme

Scale organiseerde in samenwerking met Pauline Poelmans een unieke tentoonstelling in het CCHA over modernistische architectuur in de stad Hasselt. Hiermee wordt de architectuur uit de 20ste eeuw in de kijker gezet.  De tentoonstelling liep van 26/09/21 tot 28/11/21.

ONTDEK DE MODERNISTISCHE ERFGOED ROUTE DOORHEEN HASSELT
EN KLIK OP HET GEBOUW VOOR MEER INFO…

Met dank aan An-Sofie Suffeleers, Daan Deferm, Louis Ghysebrechts, Michel Jaspers, onze sponsors, CCHA, Kunstencentrum België, Stadsarchief, Stad Hasselt, Vai, Architectuurarchief Vlaanderen en Collectie Limburgensia van Bibliotheek Hasselt Limburg. 

DE SCHAAL VAN HET

MODERNISME

Hasselt bescherm het
Hasselt benut het
Hasselt behoudt het

Scale organiseert in samenwerking met Pauline Poelmans een unieke tentoonstelling over modernistische architectuur in de stad Hasselt. Hiermee wordt de architectuur uit de 20ste eeuw in de kijker gezet.  Scale is een onafhankelijke werkstudio opgericht door vier studenten uit de master architectuur. Het collectief wordt gevormd door Elvira Vanmuysen, Lynne Jansen, An-Sofie Suffeleers en Catheline Roggen. Scale is actief op het gebied van architectuur met interesse voor cultuur en architecturale vormgeving. Als initiatief creëren wij bewustzijn rond ons cultureel patrimonium. Met als motto: Het Verleden vormt het Heden”.

De fotografie is het werk van Pauline Poelmans. Visuele verhalen vertellen staat hierbij centraal. Op vraag van en in samenwerking met SCALE ver-beeldt-ze haar kijk op modernisme. Met een oog voor detail werpt zij een nieuw perspectief op de gebouwen. Met een oog voor detail gaat zij opzoek naar verrassende elementen en grote contrasten.

Modernistische gebouwen worden vaak nog weggecijferd in het Hasseltse straatbeeld. De grote invloed van het modernisme op hedendaagse architectuur en stedenbouw wordt in de verf gezet. Er wordt een oproep gedaan voor aandacht en behoud van de modernistische architectuur in Hasselt.

De tentoonstelling wordt ingeleid door een introductie omtrent modernisme, gevolgd door drie centrale thema’s: Hasselt beschermt het, Hasselt benut het en Hasselt behoudt het. Het collectief wil mensen bewust maken van de impact van architectuur op het stadsleven. Tenslotte wordt er aangetoond dat er op een voorbeeldige manier met ons recent cultureel patrimonium kan omgegaan worden.

ONTDEK DE 
DIGITALE TENTOONSTELLING
VIA DE ONDERSTAANDE PANELEN…

Een inleiding over het ontstaan en het karakter van de architectuurstroming

MODERNISME

De eerste wereldoorlog vormt een keerpunt op economisch, cultureel en maatschappelijk vlak. Als reactie ontstaat een stroming gebaseerd op functionaliteit in de zoektocht naar een oplossing voor de crisis, het modernisme. De stroming zet zich af tegen de bestaande traditionele opvattingen als een weerspiegeling van de gemoderniseerde, industriële maatschappij.

Le Corbusier is gekend als de grondlegger van het modernisme in West-Europa. Hij ontwerpt woningen als “woonmachines”, waarbij hij zijn nadruk legt op een heldere en duidelijke vormentaal. Glas, beton en staal vormen de hoofdelementen om deze nieuwe architectuur te realiseren. Naast architectuur werd ook stedenbouw een nieuw soort fenomeen. Met een idealistische kijk op de nieuwe stad ontwikkelt hij nieuwe uitgangspunten namelijk: licht, lucht en groen. 

Eveneens in België bracht dit grote veranderingen met zich mee op vlak van architectuur en stadsontwikkeling. De CIAM conferentie, een jaarlijks internationaal architectuur congres, legde in 1930 de nadruk op bouwen in de hoogte in plaats van de toenmalige tuinsteden. Zo werd architect Huib Hoste als vertegenwoordiger van het Belgische modernisme gezien. 

Maar ook nog vele anderen zoals Henry van de Velde, Juliaan Lampens, Renaat Braem, Isia Isgour en Léon Stynen opteerde resoluut voor het Modernisme. Léon Stynen raakte geïnspireerd door Le Corbusier na een ontmoeting in Parijs in 1925 en verdiepte zich verder in de rechtlijnige architectuur. Hij werd een van de meest gerenommeerde architecten voor woningbouw van de rijke middenklasse in de omgeving van Antwerpen.

Vanaf de jaren ‘60 kwam er een grote verandering binnen de stedelijke context door de invloeden van het modernisme. Voor het eerste werden er grootschalige publieke gebouwen in steden geïntegreerd wat zorgde voor een schaalverandering, mede door de fusies van gemeenten. De steden en zelfs het stedelijk netwerk ondergingen een grootschalige evolutie, de daarbij horende architectuur transformeerde mee.

Modernisme staat bekend voor zijn functionaliteit, “Form follows function” een citaat van Louis Sullivan beschrijft de gedachtegang van deze periode. In het open plan wordt elke vierkante meter tot zijn volste benut. Modernisme staat ook voor vernieuwing. Een stroming waaruit nog verschillende andere stromingen en tegenstromingen zijn ontstaan zoals het functionalisme, brutalisme en het postmodernisme.

Het kenmerkt het begin van een nieuwe tijdsperiode.